Keto dieet recepten nodig? – Ontdek hier hoe jij keto kunt gaan koken

keto dieet recepten linksboven

Het keto dieet (ofwel het ketogeen dieet) is nog steeds populair in Nederland. Het grote voordeel aan een keto dieet is dat je minder streng je calorieën moet tellen. Je moet namelijk letten op hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt en dit beperken. Het dieet draagt bij aan je gezondheid en helpt je om eventuele kilo’s af te vallen. Ben je nou op zoek naar de juiste keto dieet recepten dan ben je hier op het juiste adres. In dit artikel zal ik je namelijk meenemen in de wereld van het keto dieet. Ik zal je uitleggen wat het keto dieet precies inhoudt. Ook zal ik je vertellen hoe je het keto dieet kunt aanpakken. Lees dus snel verder om vandaag nog van start te kunnen gaan met jouw keto challenge.

Wat is het keto dieet?

Een groot verschil bij je keto dieet is dat je niet per se minder maar anders gaat eten. Het staat bekend om het verminderen van je koolhydraten. Dit wordt vaak gezet op een maximum van 50 gram koolhydraten per dag. Een andere optie is om 5-10% van je caloriebehoefte te halen uit koolhydraten. Hierdoor eet je dus automatisch meer vetten en eiwitten om je lichaam toch van energie te voorzien. Het helpt veel mensen bij het verliezen van overtollige kilo’s. Ook is er uit recente onderzoeken gebleken dat het keto dieet kan helpen beschermen tegen de griep (bron).

Hoe werkt het keto dieet?

Hierboven lazen we dat je tijdens het keto dieet minder recepten eet die koolhydraten bevatten. Koolhydraten zijn belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam. Wij halen hier energie uit om bijvoorbeeld te focussen tijdens het werken of leren. Je kan dan ook behoorlijke trek hebben na een lange tijd werken/studeren. Wanneer wij koolhydraten eten haalt ons lichaam hier de stof glucose uit. Dit gebruikt het als energie voor allerlei processen. Wanneer wij glycose over hebben wordt dit opgeslagen als glycogeen in je lever. Wanneer wij minder koolhydraten eten door middel van keto dieet recepten gebruikt ons lichaam deze voorraad.

Deze voorraad is natuurlijk niet oneindig en wordt niet meer bijgevuld door het keto dieet. Hierdoor gaat je lichaam opzoek naar een andere energiebron om je lichaam toch van energie te voorzien. Het gaat over op vetzuurbranding. De verbranding van deze vetzuren zorgen voor ketonen of ketonlichamen. Dit kan ons lichaam gebruiken als vervanging van de glucose. Ketonen maken ons bloed een stuk zuurder. Het lichaam komt door middel van keto dieet recepten in ‘ketose’.

Wat is ketose?

Dus door middel van wat keto dieet recepten komt ons lichaam in een stand genaamd ketose. Ketose is de toestand waarbij ons lichaam dus overschakelt naar vetreserves als energiebron. Het lichaam wordt hierdoor efficiënt in het verbranden van lichaamsvet voor energie. Dit proces zorgt voor een lager insulineniveau en stimuleert het de vetverbranding (bron, bron). Je hersenen geven liever de voorkeur aan glucose als energiebron. Maar doordat je keto dieet recepten weinig koolhydraten bevatten is het lichaam genoodzaakt deze energie toch te blijven gebruiken. Ketonen voorzien onze hersenen ook van energie zodat ze kunnen blijven functioneren (bron).

Hoe snel werken keto dieet recepten?

Het lichaam doet er ongeveer 1 tot 4 dagen over om in de ketose stand te komen. Dit ligt natuurlijk wel helemaal aan jezelf. Neem jij vanaf het begin de juiste keto dieet recepten en sport je er wat bij, dan kan het bij jou bijvoorbeeld sneller gaan. Dit verschilt nou eenmaal van persoon tot persoon. Je kan wel redelijk snel uit de vetzuurbranding fase komen. Dit komt wanneer je teveel koolhydraten hebt gegeten. Dit kan vanaf 20 gram per dag al een groot verschil maken op de mate van vetverbranding. Wanneer je uit deze fase bent door het eten van koolhydraten, zal je opnieuw moeten toewerken naar de keto fase. Dit doe je dan weer door middel van keto dieet recepten uit een boek of online op internet.

De voor- en nadelen

Natuurlijk hangen er zowel voor- als nadelen aan dit dieet. Ik zal ze hieronder beide kort voor je opsommen. Let er op dat dit ook weer niet voor iedereen geldt. In het geval van een medische aandoening of het gebruik van medicatie zou ik aanraden het dieet eerst te bespreken met je huisarts. Doordat keto dieet recepten weinig koolhydraten bevatten mis je een bouwsteen van het lichaam. Overleg dus eerst met je huisarts of dit wel mogelijk is voor jouw lichaam. Er zijn namelijk talloze andere manieren om kilo’s te verliezen. Je kan dat artikel vinden via deze knop, of hier beneden via de categorie afvallen.

Enkele voordelen van het keto dieet zijn onder andere:

 • Het keto dieet bevordert gewichtsverlies. Ook zorgen ketonen voor een verminderd honger gevoel.
 • Soms komt acne door middel van voedsel. Een koolhydraatarm dieet kan helpen tegen de vermindering van acne.
 • Mensen die last hebben van Diabetes type 2 kunnen baat hebben bij keto dieet recepten. Het verhoogt namelijk de insulinegevoeligheid
 • Indien je veel gezonde vetten eet tijdens het keto dieet, kan het een cholesterol verlagend dieet zijn.
 • Een ketogeen dieet kan bijdragen aan de gezondheid van je lever

Enkele nadelen die keto dieet recepten met zich meebrengen zijn:

 • In sommige gevallen zorgt ketosis niet voor vetzuurbranding als brandstof, maar verteert het spieren. Hierdoor verlies je dus spiermassa in plaats van vet en dat niet helemaal de bedoeling.
 • Een te laag bloedsuikergehalte
 • Problemen met je stoelgang door het minder eten van vezels
 • Je kan ook een verhoogd cholesterol krijgen wanneer je teveel verzadigde vetten eet
 • Vermoeidheid en een wat afwezig gevoel door het missen van suikers in de hersenen

Hoeveel koolhydraten mag ik dan?

Waneer we het over een keto dieet met recepten zonder koolhydraten hebben, bespreken we vaak de hele en nettokoolhydraten. Hele koolhydraten zijn de koolhydraten met vezels. De netto koolhydraten bevatten geen vezels. Voor de meeste mensen geldt dat ze onder de 20-30 gram netto koolhydraten en 50 gram hele koolhydraten moeten zitten. Ga om te beginnen ook uit van deze richtlijn. Het is een hele uitdaging om je koolhydraatinname te bepalen. Hoe je het doet is best simpel.

 1. Wanneer je begint met de keto dieet recepten, kies je alleen voor recepten met een laag niveau van netto koolhydraten. Je kan dit bijvoorbeeld kiezen vanuit een receptenboek. Zodoende kom je sneller in ketose.
 2. Meet na 3 dagen je ketonenwaarden met een ketonenmeter of ketostrips. Zo kan je een goede basis creëeren.
 3. Voeg ongeveer 5 gram netto koolhydraten per week toe om je ketonenwaarde meer omlaag te brengen. Ga door tot het level heel laag is of zelfs helemaal niks.

Is het gezond?

Wanneer je keto dieet recepten gaat maken doe je dit zo gezond en natuurlijk mogelijk. Je wilt namelijk de producten uit fabrieken wat in elkaar is geknutseld zoveel mogelijk vermijden. Dit betekent niet meteen dat je uren in de keuken hoeft te staan. Er zijn heel veel snelle keto dieet recepten waarbij je geeneens hoeft te koken. Zo kan je in het boek van Mitchel van Duuren allerlei handige en snelle keto dieet recepten vinden. Het boek is heel uitgebreid en zeker de moeite waard om te bekijken via deze knop. Het lijkt vaak dat eten in de zakjes en pakjes sneller en makkelijker is. Maar niets is minder waar want koken kan net zo snel en bovendien zelfs veel gezonder zijn. Kant-en-klaar maaltijden bevatten vaak veel suiker en andere toevoegingen. Hierdoor mist het vaak de nodige voedingsstoffen die je lichaam echt nodig heeft.

Keto dieet recepten hoeven niet moeilijk te zijn en veel tijd te kosten. Juist hedendaags zijn er veel handige keukenhulpjes die tijd en moeite besparen. Zo kan een gerecht al binnen 20 minuten klaar zijn en nog eens gezond ook. Wanneer je keto dieet recepten gaat maken zul je merken dat het vaak sneller klaar is dan je denkt. Keto broodjes of beschuitjes zijn namelijk al klaar binnen 10 minuten. In die tijd kan jij nooit een heel brood maken, hoogstens afbakbroodjes vol met ongezonde toevoegingen. Keto kan dus echt gezond zijn om even te detoxen van alle suikers en toevoegingen. Ga de Keto Challenge aan!

Ik raad je wel aan een dieet altijd hoogstens 8 tot 12 weken te volgen. Zeker met keto dieet recepten die veel koolhydraten missen, zal ik zo’n dieet niet te lang doortrekken. Het is ook goed om je lichaam te prikkelen in plaats van een comfort zone te geven. Mocht je op zoek zijn naar een ander dieet schema, lees dan mijn andere artikel over Dieet Schema’s.

keto dieet macroverdeling keto dieet recepten

De Keto Griep hoort erbij

Eenmaal begonnen met het eten van keto dieet recepten kun je tegen een keto-griepje aanlopen. Dit is een bekend iets onder de mensen die het keto dieet volgen. Je lichaam is namelijk erg gewend aan suikers en glucose. Sterker nog: wij zijn daaraan verslaafd! Net als andere vormen van afkicken, ga je wat afkickverschijnselen merken wanneer je stopt met suikers. Kenmerken die je kunt gaan merken zijn:

 • Lichte tot hevige hoofdpijn
 • Een moe en zwak gevoel
 • Een mindere weerstand

De kans is er dan dat jij hierdoor gaat stoppen met keto dieet recepten. Juist is het dan belangrijk om door te zetten. Je lichaam is namelijk zich voor aan het bereiden om het helemaal anders te gaan doen. Dit is precies wat jij wil. Je kan rekening houden met de griep door middel van je voeding. Het eten van magnesium, kalium en natrium kunnen de klachten verzachten. Dit vindt je onder andere in avocado, spinazie, paddenstoelen, vette vis, bladgroenten en noten.

De Keto Challenge

Het is een feit dat het traditionele keto dieet niet makkelijk, flexibel of even praktisch is voor de meeste mensen. Bedenk nou eerst zelf: Wanneer was de laatste keer dat een behoorlijk strikt dieet heeft gewerkt op de lange termijn? Ook de keto griep kan mensen demotiveren tijdens hun dieet. Ze voelen zich slap, vermoeid en energieloos samen met honger en trek. Je gaat hierdoor vaak meer eten met het gevolg op extra kilo’s en buikvet. Het goede nieuws is dat er een krachtige en bewezen methode is om keto succesvol toe te passen. De Keto Challenge van Mitchel is de manier om meer vet te verbranden en een plattere buik te creëeren.

Het fijne aan de methode van Mitchel is dat het ook echt waarde biedt in de keto strijd. Naast de keto dieet recepten neemt hij je namelijk zowel fysiek als digitaal mee in de wereld van het keto dieet. Hij geeft je meerdere methodes en boodschappenlijstjes vol met superfood die jij kunt toepassen in de strijd tegen het lichaamsvet. Met de Keto Challenge is het mogelijk om na 21 dagen doorzetten te profiteren van:

 • Herstel van een lekkende darm
 • Gezonde schildklier functie komt terug
 • Herstel van de jeugdige energie
 • Makkelijker gewichtsverlies
 • Stralende huid
 • Een slanker en vooral sterker uiterlijk

Lees bijvoorbeeld 1 van de reviews over de Keto Challenge van Mitchel:

Nu twee weken in ketose. Laatste dagen trok in de middag het vage mistige gevoel al weg. En kreeg ik in de middag energie terug. Zware gevoel in benen nam af. Maar vanmorgen voelde ik direct, dit gaat lekker. Geen zwaar gevoel meer en meer energie. Yes hopelijk vanaf nu weer fitter. Heb weer zin om te sporten. Als ik me morgenochtend weer zo voel, ga ik de sportschool weer eens bezoeken.”

Conclusie – Keto dieet recepten hoeven niet moeilijk te zijn!

Zojuist hebben we alles gelezen omtrent het keto dieet en recepten. We weten nu hoe het keto dieet in zijn werking gaat. We weten ook dat het volgen van de keto dieet recepten noodzakelijk is om in de ketose stand te blijven. Wanneer je keto wilt gaan leven is het belangrijk om te beseffen dat er zowel voor- als nadelen kleven aan dit dieet. Ik raad je daarom altijd aan dit eerst te bespreken met je huisarts in het geval van medicatie of een medische aandoening. Ook kan ik je aanraden een dieet zoals dit niet langer dan 8 tot 12 weken te volgen. Je mist nou eenmaal een enorm belangrijke bouwsteen waarvan de gevolgen op lange termijn niet duidelijk zijn. Op de korte termijn is er veel onderzoek gedaan naar de voordelen van het keto dieet. Het kan echt helpen mits je het correct uitvoert!

Mocht je nou nieuw zijn in het keto dieet, is wellicht de Keto Challenge van Mitchel iets om te bekijken voor je. In zijn Keto Challenge neemt Mitchel je ook mee in de wereld van koolhydraatarm leven. Hij geeft je ondermeer keto dieet recepten, boodschappenlijstjes voor producten, methodes om af te vallen en nog veel meer. Voor slechts €37,- krijg je 3 boekjes, een videocursus en een 21 dagen maaltijdplanner om juist van start te gaan met het keto dieet. Neem gerust een kijkje op de site van Mitchel via deze link.

Of je nou zelf aan de slag gaat met keto dieet recepten, of een keto receptenboek aanschaft. Ik weet zeker dat jij met deze informatie en genoeg doorzettingsvermogen stappen gaat maken in de strijd tegen overtollige kilo’s. Houd ons gerust op de hoogte in de comments omtrent je progressie en eventueel de Keto Challenge van Mitchel! 😄

mitchel van duuren keto challenge materiaal keto dieet recepten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.