Het ideale receptenboek voor al jouw keto gerechten.

groente eten ingrediënten keto recepten linksboven

Keto is een veelgebruikt dieet waar je een stuk minder koolhydraten eet dan dat wij mensen gewend zijn. Koolhydraten zijn dan ook een voedingsstof die veel terugkomt in onze dagelijkse voeding. Dat is ook niet zo gek aangezien ieder product er zowat vol mee zit. Toch zijn er gerechten en producten die minder koolhydraten bevatten. Deze keto recepten kunnen handig zijn voor een koolhydraatarm dieet. Maar wat is zo’n keto dieet precies? Is het wel goed voor mij? En waar kan ik lekkere keto gerechten vinden? In dit artikel zal ik je meenemen in de wereld van het keto dieet.

Wat is een keto dieet?

Om te beginnen met het bereiden van nieuwe keto recepten is het belangrijk om te weten wat het keto dieet nou eigenlijk is. Een ketogeen dieet wordt gezien als 1 van de strengste diëten op het gebied van koolhydraatarm eten. Je eet hier namelijk heel weinig koolhydraten. Dit wordt vaak gezet op 50 gram koolhydraten per dag, of 5-10% van je caloriebehoefte per dag. Goede keto recepten bedenken kan dus lastig zijn aangezien je koolhydraten in allerlei producten treft. Mensen volgen zo’n dieet wanneer ze bijvoorbeeld wat kilo’s willen verliezen. Ook kunnen mensen kiezen voor meer keto recepten wanneer ze een bepaalde vorm van epilepsie hebben. Het keto dieet kan hier namelijk een behandeling tegen zijn.

Hoe werkt het dieet?

Koolhydraten zijn een belangrijke voedselbron. Het wordt vaak beschouwd als de belangrijkste benzine voor ons menselijk lichaam. Uit koolhydraat rijk voedsel halen wij namelijk glucose. Dit gebruikt ons lichaam voor processen zoals ademhalen en bewegen. Het overige energie wat niet gebruikt wordt slaat het lichaam op in de vorm ban glycogeen. Dit gebeurt in de lever. Deze voorraad wordt aangesproken wanneer je glucose level daalt wanneer je weinig tot geen koolhydraten binnen krijgt. Bij een keto dieet moeten wij de energie halen uit de eiwitten en de vetten.

Door middel van keto recepten krijg je weinig tot geen koolhydraten meer binnen. Je glucose leven in het bloed zal dalen. Hierdoor zal je lichaam eerst glycogeen halen uit de bijnieren om dit als vervanging te gebruiken. Deze voorraad raakt echter op doordat de keto recepten geen nieuw glucose bevatten. Om toch het lichaam van brandstof te voorzien gaat het over op vetzuurbranding. Door deze verbranding ontstaan ‘ketonen’. Dit worden ook wel ketonlichamen genoemd en kan worden gebruikt als vervanging van de glucose. Ketonen maken het bloed zuurder. Je lichaam komt in ketose.

Brengen die keto recepten voordelen met zich mee?

Een volledig dieet op basis van keto recepten kan erg complex zijn. Er is ook lange tijd gedacht dat een dieet met alleen maar vetten slecht voor je is. De argumenten waren dan dat hart- en vaatziekten en een verhoogd cholesterol hier direct uit ontstonden. Toch is niets minder waar. Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat diëten met minder koolhydraten beter zijn dan de vetarme diëten. Keto recepten kan je zelf opzoeken, zelf bedenken of uit een receptenboek halen. Dat laatste is vaak heel fijn. Zo kan je er ook voor kiezen door bijvoorbeeld alleen een keto ontbijt te eten en wel een normale lunch of avondeten. Door de makkelijke recepten en beschrijving van de calorieën weet je precies wat je eet en hoeveel je daarna nog mag eten.

Wat zijn dan de voordelen van de staat ketose? Er zitten veel voordelen aan het implementeren van een keto dieet in je dagelijkse voeding. De voordelen van een koolhydraatarm dieet zijn:

  • Het helpt veel mensen af te komen van suikerverslaving.
  • Helpt tegen de gevolgen van diabetes
  • Verbeteren van je cholesterol
  • Succesvol en duurzaam afvallen
  • Omdraaien van de insuline resistentie
  • Verlagen van een te hoge bloeddruk

En is leven op keto recepten veilig?

Een keto recepten dieet betekent dat je dus meer vet zult eten. Keto maakt alleen geen onderscheid in de verschillende soorten vet. Toch bestaat hier wel degelijk een verschil in. Je hebt namelijk goede en slechte vetten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet zorgen voor de gezondheidsrisico’s zoals de kans op hart- en vaatziekten. Ook voldoet het keto dieet niet aan de voedingsrichtlijnen 2015-2020 (opgesteld naar aanleiding van Amerikaans onderzoek). De nadruk ligt hier namelijk op het eten van groente, fruit en granen voor een optimale gezondheid. Tot slot zeggen deskundigen dat de beste voedingsprogramma’s bestaan uit een grote verscheidenheid aan voedsel. Dit is namelijk beter vol te houden op de lange termijn. Je moet dus niet verplicht worden tot een bepaalde lijst met eten wat je allemaal wel en niet mag.

Toch kan zo’n keto dieet wel goed voor je zijn om bijvoorbeeld een nieuwe prikkel te geven aan je lichaam. Mocht je keto recepten willen toepassen in je dieet doe dit dan voor een kortere periode. Zo probeer je bijvoorbeeld 8 weken in ketose te leven om daarna weer het normale eten op te pakken. Het kan je namelijk goed helpen om die overtollige kilo’s aan te pakken.

Ga aan de slag

Om zelf aan de slag te gaan met het keto dieet zal je jouw caloriebehoefte moeten berekenen. Dat kun je doen via deze knop. Vervolgens bepaal je hoeveel koolhydraten je mag eten. Dit doel kan je bijhouden in een applicatie zoals MyFitnessPal, of je schrijft het allemaal op in een voedingsdagboek. Of je de recepten nou online zoekt of je kookt aan de hand van een keto receptenboek maakt niet zoveel uit. Het doel is om je koolhydraten voor een periode van bijvoorbeeld 8 weken te minderen.

Gezonde voeding staat natuurlijk voorop voor een goede gezondheid. Ook zonder koolhydraten kan je namelijk dik worden en ongezond eten. Zo zie je bij keto recepten vaak dat er veel vet wordt gebruikt. Met een gebalanceerd weekmenu waarin je keto recepten eet, zul je niet alles uit de slechte vetten moeten halen. Hierin zou je ook de juiste vetten moeten kiezen om kilo’s te verliezen. Keto recepten of niet, deze vetten blijven een verhoogd risico geven op hart- en vaatziekten.

Conclusie – Start met keto recepten

Zojuist hebben we een artikel gelezen over het keto dieet. Het keto dieet is simpelweg een restrictie op de hoeveelheid koolhydraten die je per dag mag eten. Door de mindere inname van koolhydraten moet je lichaam glucose halen uit de glycogeen voorraad. De mindere koolhydraten die je binnenkrijgt kunnen dit tekort niet opvullen. Je lichaam zal dus opzoek moeten gaan naar een nieuwe energiebron. Het gaat over op vetzuurbranding om je lichaam van energie te voorzien. Deze verbranding maken ketonen ofwel ketonlichamen vrij. Het lichaam kan dit gebruiken als vervanging voor de missende glucose. Je lichaam komt in ketose.

Om jezelf van keto recepten te voorzien kan je de Koolhydraatarme chef bekijken. Dit simpele en toegankelijke boek bevat veel recepten die koolhydraatarm zijn. Zo kan je dus doormiddel van wat bladeren in het boek al je hele dag samenstellen met keto recepten. De keto recepten bevatten ook de calorieën en macro verdeling zodat je dit ook nog niet zelf hoeft bij te houden. Je kan het simpel opschrijven en vergelijken met wat je nog mag. Op basis daarvan kies je een volgend recept of bedenk je zelf wat. Al met al een handig hulpmiddel om toch op je koolhydraat inname te letten.

Mocht je van start willen gaan met het receptenboek van de Koolhydraatarme chef, of je gaat zelf aan de slag met het keto dieet. Wij van Team EnergiekWorden staan graag voor je klaar wat betreft je vragen. Stuur ons gerust een berichtje via de reacties hieronder als je nog vragen hebt. 😊

 boeken ovenschotel koolhydraatarm keto recepten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.