Hoe belangrijk is een voedingsschema voor spieropbouw?

Man die squat voedingsschema spieropbouw

Iedereen begint voor een reden met sporten. De een doet dat om af te vallen en de ander doet dat om juist breder te worden. Voor beide doelen is het enorm belangrijk dat je weet wat je eet. Je kan zo hard mogelijk trainen voor je doelen, maar zodra je voeding niet on point is ga je nooit je droom lichaam bereiken. We merken vaak dat het sporten wel goed gaat maar als het neer komt op de voeding, er nog heel veel verbeterpunten zijn. Daarom kan het dus handig zijn om een voedingsschema voor spieropbouw te nemen. Dit vertelt je namelijk precies wat je moet eten en de hoeveelheden die je moet eten. In dit artikel zullen we je meer vertellen over de juiste voeding, voedingstoffen en hoe jij je droomlichaam kan behalen. Lees je mee?

Hoe werkt spieropbouw?

Eigenlijk is spieropbouw heel simpel. Door middel van trainen te combineren met het eten van meer calorieen dan je behoefte zul je al aankomen in spiermassa. In dit artikel gaan wij er iets dieper op in zodat jij straks weet hoe je succesvol kan spiermassa kan opbouwen. De keuze om juist te focussen op spieropbouw is vaak wanneer je begint met sporten of wanneer je een periode van droogtrainen achter de rug hebt. Je bent misschien niet helemaal tevreden over je lichaam en je wilt graag wat meer spiermassa. Om dus uiteindelijk spiermassa op te bouwen is het nodig om goed te trainen en goed te eten. Door elke keer weer een stukje zwaarder te trainen onstaan er scheurtjes in je spierweefsel. Het is daarna de bedoeling om de spier goed te laten rusten waardoor je dus spiermassa opbouwt. Daarnaast is het enorm belangrijk om eiwitrijk te eten als je goed wilt herstellen. Een voedingsschema voor spieropbouw kan jou precies vertellen wat en welke hoeveelheden je moet eten voor optimaal herstel. Tijdens de periode van spieropbouw staat er een begrip centraal en dat is progressive overload, hier komen we laten in het artikel nog op terug.

Droogtrainen en spiermassa opbouwen zijn twee verschillende dingen maar sluiten uiteindelijk wel aan op elkaar. Neem als voorbeeld een bodybuilder. Bodybuilders proberen vaak alles uit hun lichaam te halen op een fysieke manier. Zij willen er zo groot mogelijk uit zien en dat doen ze door een langere periode te focussen op zwaar trainen en meer eten. Na deze periode proberen ze zoveel mogelijk vetvrije spiermassa op te bouwen door alle vet te verbranden. Maar maak je niet druk, je hoeft niet perse een body builder te worden om je te focussen op spiermassa opbouwen.

Voeding is nummer 1

We hebben het hierboven al even kort gezegd, maar als je voeding niet on point is ga je ook niet de resultaten behalen die je wilt halen! Als het je doel is om spiermassa op te bouwen is het meer eten dan je caloriebehoefte een must! Het is dus daarom ook belangrijk om je caloriebehoefte te berekenen. Als je niet weet hoe dit moet maakt dat niet zoveel uit. We helpen je graag en daarom hebben we hierover ook een artikel geschreven (Klik hier om naar het artikel te gaan). Wij raden je aan om ongeveer 200 tot 300 calorieen meer te eten dan je behoefte. Hierdoor zorg je ervoor dat je niet te snel aankomt. Zorg er voor dat je je voorbereid op het opbouwen van spiermassa. Maak een plan waar je jezelf aan wilt houden en zorg ervoor dat dit niet te streng is. Als je namelijk te streng begint aan je plan kan het zijn dat je het niet volhoudt en dus ergens halverwege afhaakt terwijl je juist goed bezig was! Een trainingsschema of een voedingsschema voor spieropbouw kan je hier bij helpen.


We kunnen je aanraden om tijdens de periode van spieropbouw meer eiwitten te eten. Je traint natuurlijk ook harder waardoor je spieren beter moeten herstellen. Daardoor hebben je spieren meer voedingstoffen nodig en meer rust. Je kan bijvoorbeeld na je training een schep eiwitpoeder mengen met melk of een proteinbar eten. Als je niet genoeg eiwitten eet kan dit er juist voor zorgen dat je spieren niet kunnen groeien. Dan train je dus harder voor geen resultaat en dit wil je natuurlijk voorkomen. Ook is het eten van koolhydraten erg belangrijk. Omdat je harder moet trainen heb je ook meer energie nodig en koolhydraten kunnen je hier goed bij helpen. Deze voedingstof zorgt voor energie en is de voornaamste brandstof van je lichaam. Als je langzame koolhydraten zoals een banaan eet voor je training, zorg je ervoor dat de energie die je krijgt goed kan verdelen. Om de juiste verhouding van de voedingstoffen te eten kan je ook hierbij een voedingsschema voor spieropbouw gebruiken. Wanneer je even niet meer weet wat je moet eten kan je terugvallen op je voedingsschema voor spieropbouw.

Voedingtips voor spieropbouw

Een voedingsschema voor spieropbouw is eigenlijk niet te missen wil je dit succesvol doen. Het zorgt er namelijk voor dat je makkelijker aan je dieet kan houden en daarbij ook de juiste hoeveelheden eet op de juiste momenten. Zo weet je dat je elke maaltijd de juiste hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten binnen krijgt. Ook voorkom je onnodige honger en de neiging om slechte dingen te eten. We hadden het hierboven al even kort aangegeven, maar eiwitten zijn enorm belangrijk tijdens spiermassa opbouwen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een stuk vlees, vis, noten, zuivel of gevogelte. Een goed voedingsschema voor spieropbouw zorgt er voor dat je elke 3 tot 5 uur eet. Hierdoor krijgt je lichaam de hele dag door voedingstoffen binnen waardoor je spieren door de hele dag de mogelijkheid krijgen om te groeien.

Hoe moet ik trainen?

Naast voeding is trainen natuurlijk ook erorm belangrijk om spiermassa op te bouwen, want als je niet traint bouw je ook geen spiermassa op. Als je groter wilt worden is het natuurlijk logisch dat je zwaarder moet trainen. Het is dus enorm belangrijk om je ook te focussen op zwaarder trainen. We hadden eerder al aangegeven dat progressive overload enorm belangrijk is. Maar wat houd dit eigenlijk precies in? Progressive overload is eigenlijk niet meer dan elke training je spieren wat meer belasten. Dit kan je op verschillende manieren doen. Een manier om dit toe te passen is om bijvoorbeeld elke training een stukje zwaarder te trainen. Hierbij hoef je natuurlijk niet direct te denken aan stappen van 5 of 10 kilo. Als je 1,25 kg of 2,5k toevoegt aan je huidige gewicht ben je ook al bezig met het toepassen van progressive overload. Lukt dit niet? Geen stress, je kan namelijk ook gewoon je rust wat verminderen tussen je setjes door. Hierdoor heb je elke keer wat minder rust waardoor je spieren ook extra belast worden.

Progressive overload is dus een manier om succesvol sterker te worden. Een andere manier om sterker te worden en spiermassa op te bouwen is compound oefeningen toevoegen aan je trainingsschema. Compound oefeningen zijn oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijkertijd traint wat natuurlijk ook meer energie vraagt van je lichaam. Een oefeningen die je gegarandeerd gaat helpen is bijvoorbeeld een de deadlift. Bij deze oefening train je de onderrug, billen en je benen. Andere compound oefeningen zijn bankdrukken en squaten. Deze oefeningen helpen je ook om een sterkere core te krijgen waardoor je minder energie en spierkracht nodig om een goede houding aan te houden tijdens het uitvoeren van de oefening. Hierdoor kan je dus weer meer focussen op je krachttoename! Zodra je deze manier van trainen combineert met een voedingsschema voor spieropbouw weten wij zeker dat jij je doelen gaat behalen.

Man die deadlift voedingsschema voor spieropbouw

Spieren moeten ook rusten!

Omdat je tijdens spiermassa opbouwen harder traint, is het ook van belang dat je je spieren goed laat rusten. Je traint hard en belast je spieren dus optimaal, dan klinkt het ook logisch dat je spieren goed moeten herstellen toch? Je wilt natuurlijk niet hebben dat je spieren overbelast raken waardoor je een blessure kan oplopen. Als dit gebeurt kan je helemaal niet meer trainen en loopt je plan in de soep. Tijdens de herstelfase van je spieren herstelt je lichaam de gescheurde spiervezels waardoor je spier groeit en uiteindelijk word je dus sterker. Als je goede rust combineert met een voedingsschema voor spieropbouw ga je mooie resultaten zien, dat kunnen we je beloven. Spiergroepen hebben ongeveer 42 tot 72 uur nodig om volledig te kunnen herstellen. Met een goed trainingsschema kan je dit zo op elkaar afstemmen dat je genoeg rust pakt met je spieren. Het is heel simpel: trainen is goed voor je, teveel trainen niet.

Wanneer je slaapt slaapt is het herstelproces van je spieren het meest actief. Je hebt vast wel eens gehoord dat je spieren het beste groeien in je slaap en dat klopt ook! Een goede nachtrust in combinatie het eten van genoeg eiwitrijk voedsel zorgt ervoor dat je spieren optimaal herstellen. Zorg er dan ook voor dat je een voedingsschema voor spieropbouw hebt waar in voor het slapen nog iets van eiwitten inneemt. Eiwitten voor het slapen gaan optimaliseren het herstelproces wat je nodig hebt als je hard traint! Rust en een goed voedingsschema voor spieropbouw gaan je een heel eind verder helpen!

Vandaag nog beginnen met je voedingsschema voor spieropbouw?

Hierboven heb je informatie gekregen die je nodig hebt om succesvol spiermassa op te bouwen. We kunnen natuurlijk begrijpen dat vooral op het gebied van voeding het lastig is om hiermee te beginnen. Vaak gaat het trainen wel goed, maar is de voeding het gedeelte waar veel mensen moeite mee hebben. Daarom hebben wij iets voor je wat misschien wel handig is als je hiermee wilt beginnen! In 2013 zijn Henry en Rinus begonnen met de Droog Trainen Academie. Hun doel hiermee is om zoveel mogelijk mensen te helpen met het behalen van hun droomlichaam en doelen. Ze hebben nu al meer dan honderden mensen geholpen met bijvoorbeeld sterker worden en het maken van meerdere voedingsschema voor spieropbouw. Maar je moet er niet te makkelijk over na denken want het behalen van je doelen vereist enorm veel zelf discipline en doorzettingsvermogen.

Met de wil om mensen te willen helpen met spiergroei en sterker worden, hebben zij het spiermassa protocol gemaakt. Dit is een pakket waarin alles vertelt word over hard, effectief en slim trainen. Rinus heeft het protocol ook zelf uitgeprobeerd waarbij de resultaten op de website staan (Klik hier om het resultaat te zien). Bij aanschaf van dit protocl krijg je een theorie boek waarin alle informatie verteld word over trainen, voedingsschema voor spieropbouw, supplementen en de lifestyle die erbij hoort. Daarnaast hoort ook een praktijk plan wat eigenlijk een simpel stappenplan is om waarin je ziet hoeveel je traint, eet en waar je je progressie in kan meten. Hierbij horen ook nog een trainingschema en een macrocalculator. Heb jij dus moeite met het optimaliseren van spiergroei of met de juiste voeding? Dan is het spiermassa protocol precies wat je zoekt!

Waarom wachten? Het is mogelijk om vandaag nog te beginnen met je voedingsschema voor spieropbouw en het hele plan!

Klik hieronder om gebruikt te maken van een tijdelijke korting van maar liefst 50,-

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.