Suikerverslaving: Wat is het en hoe kom ik ervan af?

tekening van zoetigheid ijs snoep gebak suikerverslaving linksboven

Wij mensen zijn echt types die van zoet houden. Tuurlijk zijn er ook mensen met een grotere voorkeur voor hartig, maar zoetigheid gaat er bij ons vaak wel in. Toch is zoet vaker slecht voor je en bevat het veel suikers. Een suikerverslaving is dan ook iets wat veel voorkomt bij mensen, vaak zonder dat ze dit doorhebben. In dit artikel zou ik je toelichten wat een suikerverslaving is, hoe je dit kan herkennen en wat je er tegen kan doen.

Wat is een suikerverslaving?

Verslaafd zijn aan suiker, kan dat wel? Ja zeker, dit is een verslaving net zoals aan alcohol of aan drugs. Een groot deel van de Westerste bevolking geeft zelfs aan dat zij het onmogelijk vinden om te stoppen met suiker. Hoe zou jij het zelf vinden als je vanaf het moment dat je dit leest geen suiker meer mag? Ik denk dat je dat ook als erg lastig gaat ervaren en dat is ook niet gek. Ik zou ook niet zonder mijn snoepje, ijsjes in de zomer, glaasje cola of koekje kunnen. Voor veel mensen is het eten van suiker namelijk heel fijn. Het geeft een gevoel van comfort en plezier.

Toch is het wel goed bewust te zijn van het feit dat suiker erg slecht voor je kan zijn. Een suikerverslaving betekent automatisch dat je veel suiker binnenkrijgt. Suiker is echter dus best schadelijk voor je gezondheid. Het staat namelijk je afvalproces zwaar in de weg. Het kan zorgen voor overgewicht, diabetes, overtollig buikvet. Ook heb je meer kans op chronische ziektes en gezondheidskwaaltjes.

Hoe herken je een suikerverslaving?

Er zijn een aantal symptomen om een suikerverslaving te herkennen. Ik zal hieronder 5 herkenbare symptomen opsommen. Herken jij jezelf in één van de symptomen is er een grote kans dat je een suikerverslaving hebt zonder dat je het weet. De symptomen zijn:

  • Je wilt vaak eten, zonder dat je daadwerkelijk honger hebt
  • Je hebt moeite van een bepaald product minder te eten
  • Je kakt helemaal in en bent moe wanneer je teveel gegeten hebt
  • Je bent bewust dat je gezonder of minder moet eten maar doet dit niet
  • Je bent een echte emotie eter of eet om jezelf fijn te voelen

Herken je 1 van de symptomen? Geen zorgen! Ik zal je alleen aanraden stappen te gaan zetten om dit onder controle te krijgen. Lees daarom ook verder voor tips tegen je suikerverslaving.

Waarom houden wij dan zo van suiker?

Er is een reden waarom wij mensen zoet zo lekker vinden. Het wordt namelijk met de paplepel ingegoten en dat is letterlijk zo. Als alles goed met je gaat, krijg je als allereerste zoet binnen. Suikers in moedermelk beschermen ons namelijk tegen bacteriën en infecties van buitenaf. Zo krijgen we dus al vroeg suiker binnen en leren we het lekker te vinden. Niet gek dat een suikerverslaving dus kan ontstaan. Vroeger waren er niet zoveel opties en pakten we na borstvoeding fruit als zoete bron. Nu loop je een supermarkt in als kind en kan je voor 1 euro al heel veel rotzooi kopen vol met suiker. Oftewel een suikerverslaving is nog makkelijker om te ontwikkelen met de ruime keuze aan suiker, iedere dag weer. Suiker zit echter niet alleen in snoep, koek en cake. Je vindt het ook in brood, diverse pastasauzen, ontbijtgranen en broodbeleg.

Suiker kan ook goed voor je zijn

Nu komt dan de algemene vraag of suiker slecht voor je is. Dit antwoord is in principe nee omdat je lichaam suiker nodig heeft om te functioneren. Het is net zoals alle andere voedingsstoffen een brandstof voor je lichaam. Vooral wanneer we suiker binnenkrijgen in de vorm van zetmeel. Dit wordt namelijk langzaam afgegeven in je lichaam waardoor je langer profiteert van deze energie. Dat is al een stuk beter dan suiker in directe vorm. Suiker in grote hoeveelheden of simpelweg teveel is wel slecht voor je. Hierbij kan je denken aan overgewicht of de gaatjes in je tanden. Ook kan langdurig veel suiker de kans vergroten op een suikerverslaving, en mocht dat nou net iets zijn wat we liever niet hebben.

snoepmarkt hand die snoep pakt suikerverslaving

Wat is dan de verslaving?

Het eten van suiker zorgt er onder meer voor dat er 2 stofjes vrijkomen. Dit zijn dopamine en opioïden. Een suikerverslaving kan dus ontstaan. Deze 2 stofjes zorgen er namelijk voor dat wij mensen een fijn en bijna verdoofd gevoel ervaren. Hierom willen we er ook steeds meer van (en kan dit voelen als een suikerverslaving). Suiker kan dus echt wel verslavend zijn. Mensen die ineens stoppen met suiker, meldden last te hebben van onder andere hoofdpijn en stijve spieren. Onderzoek heeft wel aangetoond dat stoppen met suiker geen afkickverschijnselen met zich mee brengt zoals bij drugs of alcohol. Toch kun je er zeker last van hebben, je wilt dan alleen maar meer en meer.

Suikerverslaving en je eetlust

De controle over je eetlust wordt grotendeels bepaald in een deel van je brein, je hypothalamus. Wanneer je iedere dag weer veel zoetigheid eet, kan dit zorgen voor een ontstekingsreactie in dit gedeelte van het brein. Hierdoor kan je een suikerverslaving ontwikkelen. Het gevolg hiervan is dat de cellen die je eetlust normaal gesproken remmen, kapot gaan en niet meer in staat zijn dit te doen. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht met veel eten en waarschijnlijk ook veel suiker.

Mocht je opzoek zijn naar een suikervrij dieet zou je mijn andere artikel even door kunnen lezen. Hierin vertel ik hoe je een suikervrij dieet kunt samenstellen. Dit wordt namelijk gezien als een effectieve manier om van een suikerverslaving af te komen. Simpelweg het even uit je systeem krijgen.

20 Dagen Suikervrij

Mocht je nou minder suiker willen eten of een hulpmiddel zoeken tegen je suikerverslaving? Wellicht zou je dan het boek van Ria Kamelle kunnen bekijken. Dit boek helpt je namelijk van je suikerverslaving af te komen. Ook helpt het de eventuele bijgekomen kilo’s voorgoed te doen verliezen. Door simpele, lekkere en gezonde recepten neemt Ria je mee om 20 dagen even af te zien van Suiker. Ook leert ze je bewuster om te gaan met suiker voor in de toekomst. Je kan hiermee dus even detoxen als het ware van suiker en daarna ook nog eens beter ermee omgaan. Win-Win lijkt mij 😎

Conclusie

Zojuist hebben we een artikel gelezen over wat een suikerverslaving is en dat dit ook zeker schadelijk kan zijn. Suiker wordt ons namelijk letterlijk met de paplepel ingegoten, beginnend bij moedermelk. Maar dat is natuurlijk niet de enige reden. Er is simpelweg gewoon teveel suiker beschikbaar dat een verslaving bijna niet te vermijden lijkt. In elke supermarkt heb je ruime keuze uit suikerrijke producten. Ondanks dat suiker een brandstof voor het lichaam is, is het in grote hoeveelheden niet goed voor het menselijk lichaam. Probeer het dan ook echt te vermijden of te beperken. Te veel suiker leidt namelijk tot overgewicht, diabetes en nare ziektes.

Aan de slag….

Als je tot hier bent gekomen weet ik dat jij iets aan je suikerverslaving of suiker inname wilt veranderen. Allereerst, goed bezig! Mijn complimenten. De beste manier die ik tot nu ken is dan het boek van Ria Kamelle. Dit is by far de beste methode om je suikerinname drastisch te veranderen. Ook krijg je een compleet andere kijk op suiker en leer je er bewuster mee om gaan nadat je 20 dagen er vanaf was. Klik dus snel op de knop hieronder om naar de site van Ria te gaan.

Profiteer deze week ook nog van 6 extra bonussen t.w.v. €77,- in de vorm van een unieke Facebook groep waar van alles gedeeld wordt, boodschappenlijsten, 10 recepten voor suikervrije lekkernijen en meer. Neem dus vooral snel een kijkje en loop de bonussen niet mis.

20 dagen suikervrij boek Ria Kamelle suikerverslaving

Start vandaag met het aanpakken van je suiker inname

Klik op de knop hier beneden om naar Ria haar boek te gaan.

Ga DIRECT naar het boek!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.